Going EXP

Natur og formidling // Explore · Experiment · Experience

Scouts Go Solar 1 – trilogi om at skabe en bæredygtig fremtid gennem spejderarbejde

Hvad sker der, når man sætter Greenpeace, SolAfrica og Kandersteg International Scout Centre til at samarbejde om at udvikle et uddannelsesprogram til spejdere om solenergi; Scouts Go Solar? Det afslører denne trilogi af indlæg, som byder på en beretning om popcorn, miljøorganisationer og spejderarbejde. Første indlæg handler om samarbejder og deres styrke til at skabe bedre formidling af natur og miljø.

Af: Katrine Bergkvist Hansen

The popcorns are popping. Quickly. Until a cloud passes the mountains and leaves the valley in shadow. Luckily the popcorns are already popped. While the scouts eat the popcorns a guy with a “sun and fun” t-shirt explains how the parabolic cooker works. “The metal on the parabolic cooker reflects the sun and focuses it on one point. We place the pan with the popcorns in exactly that spot and wait for the thermometer to rise. It quickly climbs 120 degrees Celsius and makes the popcorns pop…”

Dette er begyndelsen på min beretning fra et to-ugers ophold i Kandersteg, Schweiz, denne sommer. Jeg var udsendt som repræsentant for Næsbycentret, et dansk spejdercenter, for at lære om uddannelsesprogrammet Scouts Go Solar. Scouts Go Solar skal lære spejdere om solenergi – og er et initiativ Greenpeace og SolAfrica har sat i værk. Her kom organisationssamarbejdet ind i billedet – og det kræver lige en forklaring på de forskellige medspillere.

  • Greenpeace er en international miljøorganisation, som arbejder for at udbrede bæredygtige tiltag for en grønnere Jord. Her var det den schweiziske enhed af organisationen, som var i spil.
  • SolAfrica er en schweizisk organisation, som arbejder for at implementere bæredygtige energiformer, primært solenergi, i Afrika.
  • Kandersteg International Scout Centre (KISC) er et populært internationalt spejdercenter, grundlagt af spejderbevægelsens fader, Lord Baden-Powell. Det bygger på spejderbevægelsens grundprincipper; duty to self, duty to others og duty to God. Centret har stor fokus på natur- og miljø og er medlem af SCENES-netværket.
  • Scout Centres of Excellence for Nature and Environment er et netværk af spejdercentre, som har særlig fokus på natur og miljø. Deltagende centre skal opfylde tre kriterier: Centret skal have en særlig bevaringsværdig natur, centret skal igangsætte og udvikle bæredygtige tiltag på bygninger og natur og centret skal formidle natur- og miljø til gæsterne.

Kort sagt blev organisationerne enige om, at det ville være en fornuftig idé at udbrede kendskabet til solenergi gennem spejderarbejde og de igangsatte projektet Scouts Go Solar. Projektet går ud på at udvikle en række aktiviteter omkring solenergi, til forskellige aldersgrupper. Disse aktiviteter sammensættes i to forskellige mærker; et Solar Badge og et Center Solar Badge. De inviterede derefter en række spejdere til KISC denne sommer, for at uddanne dem i solenergi – og i at formidle solenergi gennem aktiviteter til spejdere i mange forskellige aldersgrupper. Jeg deltog i denne Solar Training og er nu kompetent til at lede kurser i solenergi for alle aldersgrupper fra seks år og  op. Aspiranterne var fra hele verden både Asien, Sydamerika og Afrika – og så lige mig fra Skandinavien.

Træningsprogrammet dækkede både teori og praksis omkring solenergi – foruden installation af solcellepanel på taget af KISC. Materialet bygger på en Solar Handbook for Leaders; en ca. 30 siders håndbog med både teori omkring solenergi og beskrivelse af aktiviteter og materialer – lige til at dele ud til lokale spejderenheder. Derudover en beskrivelse af Solar Badge konceptet, med de aktiviteter man skal gennemføre, for at kunne få mærket.

I princippet en glimrende idé. Man skal starte et sted, hvis man gerne vil uddanne en generation, som arbejder for en bæredygtig fremtid og her starter vi så med spejderbevægelsen. Verdensspejderorganisationen har et naturligt fokus på bæredygtig praksis, i og med at spejderarbejdet bygger på natur- og friluftsaktiviteter. Princippet i samarbejdet bygger på at selv en dråbe giver ringe i vandet… Ved at tage udgangspunkt i verdensspejderorganisationen får miljøorganisationerne adgang til en generation af unge mennesker, som på forhånd er modtagelige overfor miljøformidling, gennem spejdertraditionen. Samtidig får de adgang til en række spejderledere, som har ressourcerne til at formidle solenergi gennem hands-on aktiviteter. Det kan altså godt betale sig at igangsætte samarbejder som dette, hvis man vil arbejde aktivt med natur- eller miljøformidling. Sammen er vi stærkere.

Læs mere om Scouts Go Solar på It’s Our Future, Use Renewables Now.

Skriv en kommentar

Information

This entry was posted on 25. september 2014 by in Adfærdspåvirkning, Læring, Uden kategori.