Going EXP

Natur og formidling // Explore · Experiment · Experience

Formidling på farten

Næste station: Odense. Det er ikke mange informationer, man får med i prisen, når man har trodset alle advarsler om overfyldte påske-tog og endelig har fået møvet sig ned i et klapsæde mellem en barnevogn og en telefonsnakkende efterskoleelev. Men tænk hvis togturen kunne gøres til et kørende audioteater, hvor kulisserne var de landskaber, toget bevægede sig igennem! Så kunne du læne dig tilbage og glemme alt om støjende medpassagerer og bare lytte.

En tænkt tanke til eftertanke.

En audioguide er lydoptagelse, der kan afspilles på en mp3-afspiller, fx en smartphone. Audioguides bruges ofte på museer, hvor den besøgende går mellem kronologisk nummerede montrer, mens audioguiden fortæller om montrenes indhold. Formidlingen kan bygges op med spændende historier og krydres med autentiske lydafspilninger (fx mågeskrig, hvis fortællingen omhandler noget maritimt). Den levende formidling er med til at sætte stemningen og skabe et hørebillede hos lytteren. Traditionelt får museumsgæsten udleveret en mp3-afspiller, som han eller hun selv sætter igang ved den første montre – gæstens positionen er altså i princippet ligegyldig, men ligger alligevel underforstået i gæstens besøg på det specifikke museum. Men tænk lige lige tanken videre: En audioguide, der er baseret på lytterens GPS-lokation, og derfor tager komplet udgangspunkt i det lytteren nu engang står overfor.

Hvorfor skal telefonen vide, hvor jeg er?

De fleste smartphones har i dag indbygget GPS. En funktion der kan udnyttes i programmer til smartphones (kaldet applikationer eller apps), hvor GPS-positionen er nødvendig, fx til vejvisning i kort-applikationer eller apps til at finde nærmeste busstoppested eller togstation. Audioguiden ville kunne laves som et sådant program: Når du sætter dig ind i toget, tager du bare din smartphone frem, åbner programmet og vupti – får du tilbudt at høre audioguiden for strækningen Kolding – Middelfart (såfremt det er den strækning, du befinder dig på, forstås!). Du skal altså ikke sidde og bladre i hundredevis at audioguides for alle togstrækninger, men skal bare tænde for den, som hører til din GPS-lokation.

Husker du bøgerne Lyt & Læs? Når det var tid til at bladre side, lød en lille klokke, så du hele tiden kunne følge med. På samme måde kan du i audio-app’en få en notifikation, når det er tid til at starte en ny guide for den næste strækning, hvis du ikke står af toget. Så kan du vælge at høre den næste spændende fortælling, om istidslandskaber, naturområder, byens historie, dyr i området eller hvad der nu måtte vente – eller du kan springe strækningen over og vente til GPS’en rammer ind i en ny GPS-baseret historie. Du kan også fra starten indtaste hele din strækning, fx København – Aarhus, og så afspiller den alle guides på den samlede strækning: København – Roskilde, Roskilde – Ringsted, Ringsted – Sorø, osv. Så kan du bare læne dig tilbage og se landskabskulissen fare forbi med 180 kilometer i timen, mens du får fremragende formidling foræret indtil du når din endestation og en dejlig rejse er slut.

Danmark venter på at blive formidlet

Jeg har hørt timevis af lydbøger på mine mange togture, men lydbøger har den ulempe, at deres lydbilleder tager mig et andet sted hen – til den verden, som bøgerne beskriver. Tanken med audioguides er, at de tager udgangspunkt i det lytteren kan se fra det sted, han eller hun befinder sig – så synsindtrykkene forstærker lydbillederne og de fantastiske fortællinger, der bare venter på at blive fortalt om vores smukke land.

GPS-baseret formidling kan også bruges:

  • I ekspresbusser
  • Til naturformidling i parker og skove
  • Til strandformidling
  • Andre steder, hvor en GPS-fejlmargin på et par meter ikke gør så stor forskel. Det ville ikke egne sig til meget specifik information i museer og zoo’s, hvor montre og anlæg står så tæt, at GPS-fejlmarginen kan betyde at guldhornene bliver formidlet som solvognen og pingviner bliver formidlet som giraffer.

Skriv en kommentar

Information

This entry was posted on 31. marts 2013 by in Naturformidling, Teknologi.