Going EXP

Natur og formidling // Explore · Experiment · Experience

Den gode Power Point præsentation

Brug PP til præsentationer, men forvent ikke at mediet kan bruges som notespapir for dine tilhørere. Fremstil et PP til din præsentation og et PP til noter. Vælg et overskueligt layout, skær ned på teksten og følg resten af de enkle råd herunder og du får et PP, der fungerer som et enestående redskab til din fremlæggelse.

Benyt Power Point med forsigtighed

Power Point (herefter PP) blev opfundet i 1987 til at vise grafiske modeller i naturvidenskab. De grafiske modeller blev vist på en sort baggrund. Oprindeligt var der ingen tekst.De færreste ville kunne genkende det i dag – eftersom de fleste præsentationer bugner af tekst. Brug derfor dit PP med forsigtighed. Prøv så vidt muligt at formidle med billeder i stedet for tekst og hold det simpelt.

Vurder om et PP er det bedste medie. I flere tilfælde kan andre medier være bedre. Man kan vælge at benytte en tavle eller at medbringe objekter. Ofte er et PP en hjælp til en selv, men som en grundregel bør man kunne fremføre sin præsentation uden et PP.

Det gode Power Point

  • Standard start-layout til første slide er to rubrikker med plads til titel og navn. Vi foreslår du i stedet vælger layoutet “tomt”. Navn og titel er IKKE nødvendigt på første slide. Hvis der er visse krav til præsentationen, kan man placere navn og titel på sidste slide sammen med referencer. Nu er vi i gang. Fjern derefter kilder, dato, dias nr. osv., for at holde slidene så ‘rene’ og overskuelige som muligt.
  • Start gerne med et sort slide. Det skaber spænding og øger tilhørernes opmærksomhed. Hvis ikke de har titlen at fokusere på, er de nødt til at lytte til dig, for at vide hvad det hele kommer til at handle om.
  • Lad gerne billeder stå alene. Ethvert videnskabeligt oplæg kan bindes op på en historie og et billede. Et PP skal ikke kunne bruges bagefter, som fx hjælp til eksamenslæsning.
  • Filmklip og lydklip kan med fordel bruges.

Typografi

  • Vælg en skrifttype der er læsbar. Gerne en som passer til det man fremlægger om. Men selvom gotisk skrift passer glimrende til et foredrag om middelalderen, er den ikke læsbar og bør ikke bruges.
  • Brug altid den samme skrift til både overskrifter og tekst. Brug den samme skrifttype hele vejen igennem. Alt andet forstyrrer øjet. Dette gælder kun for PP, på skrift til læsning må man godt vælge at bruge forskellige overskrifter og brødtekst.
  • 1½ linieafstand er det bedste.

Farve

  • Vælg et gennemgående farvetema hele vejen igennem. Vær sikker på, at skriften er læsbar også når det kommer på projektor. Oprindeligt var PP sort med hvid skrift. Dette virker stadig bedst. Hvid baggrund og sort skrift er ikke helt så godt. Match skriftfarve og baggrundsfarve til de billeder der bruges.

Layout og billeder/illustrationer

  • Brug det gyldne snit.
  • Fordel billeder osv. så det ser overskueligt ud.
  • Brug så lidt tekst som muligt, hvis det kan siges uden så brug blot billedet
  • Læg gerne tekst ovenpå billeder, hvis det er læsbart.
  • Hvis du skal formidle noget som er farligt, kan med fordel bruges rød, da det signalerer fare. Tænk på lyskrydset: grøn, gul, rød.

Christian Eiming, formidlingscoach og ekstern lektor på Syddansk Universitet (http://www.formidling.info)

Skriv en kommentar

Information

This entry was posted on 1. november 2012 by in Præsentationsteknik.